Electrical Problem - Escape Trailer Owners Community

Go Back   Escape Trailer Owners Community > Escape Tech > Problem Solving | Owners helping each other
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-24-2014, 12:01 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Silverdale, Washington
Trailer: No more Escape 21
Posts: 410
Electrical Problem

Just got a call from my son who experiencing an electrical problem. He is running a generator but the generator seems to be running under a higher than normal load. A voltmeter shows 120 volts, but at the battery it is 15 volts with low amps. With the generator off, the battery voltage is 11-1/5 volts. I'm thinking the converter is malfunctioning. Any ideas as to what may be the problem. . .
__________________

__________________
2008 Toyota Highlander
RickM is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2014, 06:32 AM   #2
Senior Member
 
padlin's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Southwick, Massachusetts
Trailer: 5.0 TA #6, 2012 F150 EB
Posts: 3,839
How can he tell there he's getting low amps? Does he have an amp meter across one leg of the connection of the battery? 15vdc may or may not be right, don't know the normal output of the converter, 12-15vdc may be okay. Does the battery charge if he leaves the generator running? He ran the battery too low, 50% is 12v. 11.5 is under 20%, should aim for no more the 50%. The generator, at least mine, will run at a higher rev if it needs to output a higher amperage due to heavier load, like charging a lower then normal battery?
__________________

__________________
Happy Motoring
Bob
padlin is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2014, 06:59 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Silverdale, Washington
Trailer: No more Escape 21
Posts: 410
Turns out that the converter is toast. This morning, my son was able to reach the manufacture and ran a limited test.
__________________
2008 Toyota Highlander
RickM is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2014, 07:43 PM   #4
Senior Member
 
LeonW's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: St. Paul, Minnesota
Trailer: 2014 Escape 21 -- The Skylark. Towed by a 2014 Highlander
Posts: 981
Rick, is this the converter on your 21? I will be interested to hear what they think caused the problem
LeonW is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2014, 02:53 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Silverdale, Washington
Trailer: No more Escape 21
Posts: 410
No, it is not on my 21. The converter is on my son's RV (an old class A he keeps in city across the state).
__________________
2008 Toyota Highlander
RickM is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2014, 12:20 PM   #6
Senior Member
 
LeonW's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: St. Paul, Minnesota
Trailer: 2014 Escape 21 -- The Skylark. Towed by a 2014 Highlander
Posts: 981
Thanks for the clarification. I was just concerned that there was something that was causing the converters Escape uses to fail prematurely.
LeonW is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2014, 12:53 PM   #7
Senior Member
 
TAfraser's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Auburn, Washington
Trailer: 2013 Escape 21 #3
Posts: 378
I agree with Leon, thanks for the clarification Rick. How's everything else going with the 21.
Tom
TAfraser is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2014, 01:48 PM   #8
Senior Member
 
C&G in FL's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Tampa Bay Area, Florida
Trailer: 2015 5.0TA
Posts: 1,442
I had a 1+ year old Progressive Electronics fail for no apparent reason on my now sold Scamp. I would propose that being an electronic device, a converter is subject to failing w/o warning. Scamp did send me a new one, which I appreciated because technically, is was out of warranty by a month and a half.
__________________
Carl
2015 F150 2.7 EcoBoost (Big Spot)
2015 5.0TA (Little Elsie)
"What a long, strange trip it's been....."
C&G in FL is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2014, 08:03 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Silverdale, Washington
Trailer: No more Escape 21
Posts: 410
Hi Tom, the 21 is still great. Still haven't relocated the surge protector readout to the "control panel" ala TAfraser.
__________________
2008 Toyota Highlander
RickM is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2014, 08:17 PM   #10
Senior Member
 
TAfraser's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Auburn, Washington
Trailer: 2013 Escape 21 #3
Posts: 378
Rick, Reace saw mine at the gathering in Canada, verified that the standard data cable reached that location, and is now mounting his in the same manner. No more standing on your head to read the indicator! As Donna would say; "Cool Beans".
Tom
PS; look at the PM
__________________

TAfraser is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off






» Virginia Campgrounds

Reviews provided by



All times are GMT -5. The time now is 06:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.