water pump - Escape Trailer Owners Community

Go Back   Escape Trailer Owners Community > Escape Tech > Problem Solving | Owners helping each other
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-11-2017, 11:13 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Calgary, Alberta
Trailer: 2016 19 / Toyota FJ Cruiser 2007
Posts: 314
water pump

Just getting ready for a trip, filled up the water tank and now the pump won't stop running. I purged out the sink, outdoor shower, bathroom sink and toilet so pretty sure no air in the lines. Any suggestions? In the meantime will just turn it off when not using.
__________________

__________________
Hugh
hughharden is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2017, 11:25 PM   #2
Senior Member
 
santacruzer's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Santa Cruz, California
Trailer: 2014 Escape 19
Posts: 729
I had the same problem earlier this year. Pump ran, but nothing's pumped. I'm out of warranty, so just replaced it with the spare I carry. Then bought another spare.I think it's the pressure switch that opens the valve. They sell a rebuild kit, but it costs almost as much as a new pump.
__________________

__________________
2009 Tacoma Crew Cab, TRD 4WD
2007 Tundra Double Cab TRD 4WD
2014 Escape 19
2007 Norwegian Elkhound "Baxter"
santacruzer is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2017, 11:27 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Calgary, Alberta
Trailer: 2016 19 / Toyota FJ Cruiser 2007
Posts: 314
water pump

Thanks for the reply. My pump is pumping water OK but when I turn off the faucets it keeps running.
__________________
Hugh
hughharden is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2017, 11:31 PM   #4
Senior Member
 
santacruzer's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Santa Cruz, California
Trailer: 2014 Escape 19
Posts: 729
Perhaps your switch is stuck in the open position, whereas mine was in the closed position.
__________________
2009 Tacoma Crew Cab, TRD 4WD
2007 Tundra Double Cab TRD 4WD
2014 Escape 19
2007 Norwegian Elkhound "Baxter"
santacruzer is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2017, 11:47 PM   #5
Senior Member
 
KarenH's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Bellingham and Glacier, Washington
Trailer: 2013 Escape 15A
Posts: 1,973
Send a message via Skype™ to KarenH
Don't know if this will help but here is one troubleshooting instruction (starting at Post #7):

Water pump won't shut off until housing tapped
__________________
Karen Hulford
2013 Escape 15A, "Egbert"
Ford 150 XLT 5.8L
Bellingham, Washington
KarenH is online now   Reply With Quote
Old 07-12-2017, 08:23 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Calgary, Alberta
Trailer: 2016 19 / Toyota FJ Cruiser 2007
Posts: 314
water pump

thanks for the suggestion, but my pump doesn't have those adjusting screws. I will call Escape today.
__________________
Hugh
hughharden is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2017, 09:21 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: ,, Oklahoma
Trailer: 17
Posts: 804
You can take an allen screw and back out of the pressure adjustment till it turns off. But I guess you dont have a shureflo if you dont have the screws
Attached Images
File Type: jpg sureflo.jpg (7.6 KB, 28 views)
gocamp is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2017, 09:51 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Burlington Twp., New Jersey
Trailer: 2010 Escape 19
Posts: 1,974
Hugh: Is the pump the Shurflo 4008? Had it been operating ok prior? It would be strange for the shut-off and bypass to go out of adjustment and overlap, but you can read about it on the top of page 2. My bet would be on a bad/stuck pressure switch. Also check the strainer for debris for good measure, but this wouldn't cause the pump to keep running.

http://shurflo.com/images/files/RV_P...s/911-1008.pdf
rubicon327 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2017, 11:03 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Calgary, Alberta
Trailer: 2016 19 / Toyota FJ Cruiser 2007
Posts: 314
water pump

Quote:
Originally Posted by rubicon327 View Post
Hugh: Is the pump the Shurflo 4008? Had it been operating ok prior? It would be strange for the shut-off and bypass to go out of adjustment and overlap, but you can read about it on the top of page 2. My bet would be on a bad/stuck pressure switch. Also check the strainer for debris for good measure, but this wouldn't cause the pump to keep running.

http://shurflo.com/images/files/RV_P...s/911-1008.pdf
Thanks I will take a closer look tonight.
__________________
Hugh
hughharden is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2017, 04:05 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Calgary, Alberta
Trailer: 2016 19 / Toyota FJ Cruiser 2007
Posts: 314
water pump

My pump is an Artis PDS3B-230-1260E (picture attached). I screwed the set screw at the left of the picture surrounded by three screws all the way in. Then I ran the pump and unscrewed the set screw surrounded by 4 screws at right of picture out until the pump stopped running. Seems to work fine now.
Attached Images
File Type: jpg artis.jpg (222.6 KB, 16 views)
__________________

__________________
Hugh
hughharden is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off






» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Escape Trailer Industries or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.



All times are GMT -5. The time now is 07:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.