Water Pump Not Working - Page 3 - Escape Trailer Owners Community

Go Back   Escape Trailer Owners Community > Escape Tech > Problem Solving | Owners helping each other
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-25-2015, 11:43 PM   #21
Senior Member
 
Greg A's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Phoenix, Arizona
Trailer: 2015 Escape 19 "Seventy Degrees"
Posts: 2,154
Hmm, that's been a good pump for me on two recent Scamp remodels, but it hasn't been available that long. I've never had to consider carrying a spare $90 pump, because in my experience to date, that hasn't ever been an unreliable component. When I do a remodel, I normally replace the water pump as a preventative, but those pumps are usually 10-20 years old and most are still running.
__________________

Greg A is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 02:31 AM   #22
Senior Member
 
OneOleMan's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Seattle, Washington
Trailer: 2015 17B Sold 5/2016
Posts: 345
Quote:
Originally Posted by gbaglo View Post
A question might be, what part of the pump is failing?
Mine is fine after seven years, but, I only turn it on when I'm going to run water and turn it off when I'm done.
The problem my pump had was allowing "city water" to leach into the fresh water tank. As I mentioned this wasn't discovered for the first 8 months because I never hooked up, always used water from the fresh water tank.
__________________

__________________
Pat
Life is Good
When "Escaping Reality" Sold 5/2016
2012 4Runner
OneOleMan is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 03:22 PM   #23
Senior Member
 
Kountrykamper's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Middle, Tennessee
Trailer: 2017 Escape 19' #2
Posts: 1,442
1st one I have ever had fail in 5 campers over 20+ years. On mine the pump section has failed. Motor still runs but pump will not move any water even with discharge line off and a hose hooked to the suction side full of water and holding it above the pump so that pump is primed. It worked a few weeks back but now when its running it is very quiet and you can tell its not under any load and does not have its usual load vibrating sound. I only turn ours on when we need it too so that's not the cause of the failure.

Oh well, probably just made in China like most things these days.
__________________
Tom
Kountrykamper is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 03:36 PM   #24
Senior Member
 
Patandlinda's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Ventura County, California
Trailer: 2013 19 Escape
Posts: 4,008
Quote:
Originally Posted by Kountrykamper View Post
1st one I have ever had fail in 5 campers over 20+ years. On mine the pump section has failed. Motor still runs but pump will not move any water even with discharge line off and a hose hooked to the suction side full of water and holding it above the pump so that pump is primed. It worked a few weeks back but now when its running it is very quiet and you can tell its not under any load and does not have its usual load vibrating sound. I only turn ours on when we need it too so that's not the cause of the failure.

Oh well, probably just made in China like most things these days.
Hi Tom mine says made in Mexico . Just got off the phone with Shurflo seams like mine is out of 1 year warranty . However after a long talk they will send me a new pump head to put on this one . Can't wait to open up and see what I see . I will put this together and can have a spare . Pretty sad . Our pump was doing exactly what your's is doing . Pat
Patandlinda is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 03:45 PM   #25
Senior Member
 
gbaglo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: North Vancouver, British Columbia
Trailer: 2009 Escape 17B - "Toad". '08 Toyota RAV4 V6
Posts: 10,735
In addition to a spare pump, what tools are required to replace it?
__________________
2009 Escape 17B "Toad"
2008 Toyota RAV4 V6 Sport
North Vancouver, British Columbia

What happens to the hole when the cheese is gone?
- Bertolt Brecht
gbaglo is online now   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 03:56 PM   #26
Senior Member
 
Patandlinda's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Ventura County, California
Trailer: 2013 19 Escape
Posts: 4,008
Quote:
Originally Posted by gbaglo View Post
In addition to a spare pump, what tools are required to replace it?
It is just a matter of hooking up your wires , removing 4 screws with Robertson screw driver , the 2 water lines just screw on finger tight , put your filter back on pump too . A little Teflon tape on one end . The biggest problem is where it is , not much room , in my case under bed in corner , laying on your side , that hurts a lot . So I cut and hinged the wood platform for my bed , to work up top for next time . I do not have mattress anymore , so I can get that out of the way easy . Latex . Pat
Patandlinda is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 05:17 PM   #27
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Los Osos, California
Trailer: 2014 21 2013 Yukon
Posts: 2,421
Quote:
Originally Posted by gbaglo View Post
In addition to a spare pump, what tools are required to replace it?
Poked my head in the hatch; pump under bed by water heater in a 21. the lines look like hand tightened plastic fittings; sort of like you see to hold a toilet seat down. The Robertson bit size is #2- same as the door hinges.
Rossue is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 06:10 PM   #28
Senior Member
 
Kountrykamper's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Middle, Tennessee
Trailer: 2017 Escape 19' #2
Posts: 1,442
Quote:
Originally Posted by Patandlinda View Post
Hi Tom mine says made in Mexico . Just got off the phone with Shurflo seams like mine is out of 1 year warranty . However after a long talk they will send me a new pump head to put on this one . Can't wait to open up and see what I see . I will put this together and can have a spare . Pretty sad . Our pump was doing exactly what your's is doing . Pat
China, Mexico, Taiwan ...
I'm trying to find wheel bearings right now made in the USA. Tough job!

I will take ours apart too once removed and see what's up but I'm sure the pump is shot. I will probably rebuild it for a spare.
__________________
Tom
Kountrykamper is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 07:12 PM   #29
Senior Member
 
gbaglo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: North Vancouver, British Columbia
Trailer: 2009 Escape 17B - "Toad". '08 Toyota RAV4 V6
Posts: 10,735
Quote:
Originally Posted by Kountrykamper View Post
China, Mexico, Taiwan ...
I'm trying to find wheel bearings right now made in the USA. Tough job!
Try Googling "Virtual wheel bearings".
__________________
2009 Escape 17B "Toad"
2008 Toyota RAV4 V6 Sport
North Vancouver, British Columbia

What happens to the hole when the cheese is gone?
- Bertolt Brecht
gbaglo is online now   Reply With Quote
Old 10-29-2015, 05:10 PM   #30
P&L
Senior Member
 
P&L's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Tracy, California
Trailer: Escape 19 2015
Posts: 216
Thanks for all your help. We did all what was recommended by you folks and double-checked everything Looks like we have a bad pump and ETi has put us in contact with the manufacturer.
__________________

__________________
Kilometers are shorter than miles. Save gas, take your next trip in kilometers.” –George Carlin
P&L is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off






» Virginia Campgrounds

Reviews provided by



All times are GMT -5. The time now is 11:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.