Water pump pulsing issue - Escape Trailer Owners Community
Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×

Go Back   Escape Trailer Owners Community > Escape Me | General Topics > General Escape
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-28-2019, 04:02 PM   #1
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Idaho Falls, Idaho
Trailer: Escape 19
Posts: 34
Water pump pulsing issue

The water pump when turned on from the controller pulses about once every second even when I知 not using any water. The fresh water tank registers as more than 1/3 full. Thoughts?
__________________

Erik65 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2019, 04:08 PM   #2
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: FL, Florida
Trailer: Escape 21
Posts: 6
A place to start. An Escape video about the water pump.


__________________

CWagner is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2019, 09:11 PM   #3
Senior Member
 
jnfrombigt's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: North Augusta, South Carolina
Trailer: 2019 Escape 5.0TA "SCRATCH"
Posts: 578
Quote:
Originally Posted by Erik65 View Post
The water pump when turned on from the controller pulses about once every second even when I知 not using any water. The fresh water tank registers as more than 1/3 full. Thoughts?
Had the same problem a few days after we picked the trailer up. I had just set up for four days of boondocking and it was about 100 degrees F. The pump overheated and shut down. Turned the pump off and let it cool down and fortunately it re-started. Also fortunately I had watched the bypass valve adjustment video. I did not have the proper size allen wrench but I did have a T-8 torx bit and it worked. The pump manual also describes the adjustment but the video is better. Good luck
__________________
"Everyday's a Holiday"
jnfrombigt is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2020, 11:07 PM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: edmonton, Alberta
Trailer: Escape 17B
Posts: 41
Hi jnfroombigt, have you solved the water pump pulse problem? I have exactly same issue now after dewinterizing. I tried to do the adjustment of pressure on pump but it won't work.
mirage99 is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2020, 09:05 AM   #5
Senior Member
 
jnfrombigt's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: North Augusta, South Carolina
Trailer: 2019 Escape 5.0TA "SCRATCH"
Posts: 578
We did solve the problem and almost a year has gone by and it has not returned. I did notice that after the pump overheated it became noticeably louder and still is.
__________________
"Everyday's a Holiday"
jnfrombigt is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2020, 06:35 PM   #6
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: edmonton, Alberta
Trailer: Escape 17B
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by jnfrombigt View Post
We did solve the problem and almost a year has gone by and it has not returned. I did notice that after the pump overheated it became noticeably louder and still is.
Thanks
mirage99 is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2020, 06:37 PM   #7
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: edmonton, Alberta
Trailer: Escape 17B
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by Erik65 View Post
The water pump when turned on from the controller pulses about once every second even when I知 not using any water. The fresh water tank registers as more than 1/3 full. Thoughts?
Hi Erik65, my water pump has the same problem, just wondering how you fixed it.
Thanks
mirage99 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2020, 12:00 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Cochrane, Alberta
Trailer: 2008 Escape 17B
Posts: 217
Quote:
Originally Posted by Erik65 View Post
The water pump when turned on from the controller pulses about once every second even when I知 not using any water. The fresh water tank registers as more than 1/3 full. Thoughts?
I was having a similar issue and it took a while to figure out. In my case, a small leak developed in behind the toilet, almost unnoticeable. The leak was just enough to depressure the water line causing the pump to kick in.

Once I found the leak, i pulled the toilet, replaced the faulty part on the toilet, the leak was fixed and no more pump issues... so far.
__________________

Buddy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Escape Trailer Industries or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -5. The time now is 09:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.
×